U bevindt zich hier: Feitjes

De grootste paddenstoel van Nederland

Op 13 oktober 2005 werd bij het NS station in Assen de grootste paddestoel van nederland geplaatst.
Dit was ter gelegenheid van de 1000e paddestoel in Drenthe.
 

De grootste afstand.

De paddenstoel met de grootste afstand staat op Vlieland: behalve Moskou staat ook Spitsbergen genoteerd: 2525 km!
 

Er zijn ook driehoek-paddenstoelen.

Er zijn op internet heel wat foto's verzameld van bijzonder paddenstoelen. Sommige zijn erg oud en behoren tot de eerste exemplaren van ons land. De driehoekpaddestoel is een leuk afwijkend model, deze staat op verschillende plaatsen.

Geschiedenis van de paddenstoel

De paddenstoel is in 1919 ontworpen door J. Leliman. Bij de designprijs, georganiseerd door de NRC, werd het ontwerp recent eervol vijfde. De oude paddestoelen worden nu langzamerhand vervangen door nieuwe. Maar de oorspronkelijke vorm blijft behouden.

'Vierkant paaltje van beton met breeden kop'
De Paddenstoel maakte z’n debuut in 1919. Bij de oplevering werd de wegwijzer omschreven als het ‘vierkante paaltje van beton met breeden kop, op welke schuinafloopende vier zijden eenvoudige opschriften zijn aangebracht’. De sympathieke en handzame definitie ‘Paddenstoel’ kwam pas later in zwang. Regionale verenigingen speelden aan het begin van de eeuw een belangrijke rol bij de aanleg van fietspaden. Het was de vereniging ‘Gooi en Eemland’, die bij de Algemene Nederlandse Wielrijders Bond informeerde of er ook wegwijzers langs de paden zouden komen. ANWB-bestuurslid J.H.W. Leliman (1878-1921), in het dagelijks leven architect te Amsterdam, kwam met het idee om paaltjes van beton te ontwerpen. Daarop volgde een keuze uit drie modellen die Leliman had ontworpen. De ANWB begon met plaatsen in het Gooi- en Eemland. Daarna werd de Paddestoel over het hele land verspreid.
(bron:https://fietsen.web-log.nl)

Maak je eigen paddenstoel

Zelf een paddenstoel in elkaar plakken is niet moeilijk. De bouwplaat kun je hier downloaden:
- bouwplaaat oud model (wit met rode pijlen)
- bouwplaatnieuw model (rood met witte pijlen)


Oorspronkelijk model


Voor wegen met een Y-splitsing

 

 

 

 


De meest onzichtbare paddenstoel:
onder water gefotografeerd door duikers.